Så motiverar du din personal att leverera

Ge dina medarbetare ett “Varför?”

Genom att ge din personal ett sammanhang kan du skapa en förståelse för varför de ska leverera. Varje företag har i regel en målbild, men många missar att förmedla den till verksamheten. Alternativt så kommunicerar de ut den på ett sätt som inte tilltalar personalen. Det blir ofta betydligt svårare att få dina medarbetare att motiverat jobba för att uppnå målbilden om de inte kan relatera till den. Att du vill att företaget ska öka med 10 % i tillväxt före årsskiftet eller bli Gasellföretag, är inte alltid tillräckligt specifikt för din personal. De behöver veta hur detta kommer påverka dem och var i processen de blir en del av målbilden.

Du vill att din personal ska vara stolta över företaget, känna sig behövda och delaktiga. Då krävs det att du är mer konkret – och att du öppnar upp dörren till ledningsgruppen. Förklara för dina medarbetare vad de kommer få ut av till exempel den ökade tillväxten. Kanske kommer det leda till att ni kan anställa den där ekonomiassisten som man så länge efterfrågat. Eller att ni får möjlighet att byta lokaler och flytta närmare stan. Ge dem ett “Varför?” att jobba emot!

Har du (och resten av företaget) stenkoll på vilken målgrupp ni ska rikta er mot? I det här blogginlägget går vi igenom hur du identifierar den perfekta kunden för ditt företag med hjälp av behovsstyrd kundsegmentering! 

Sätt mål på individnivå

När du har gett dina medarbetare en tydlig målbild för företaget, är det dags att hjälpa dem sätta egna mål. Detta kan ni förslagsvis göra i samband med medarbetarsamtalen. Sätt mål på individnivå och bryt ner dem för att koppla dem till företagets mål. Om ett av företagets mål till exempel är att öka omsättningen, kanske säljkårens mål ska bli att ringa ett visst antal samtal varje vecka. Marknadskoordinatorns mål kanske ska bli att driva upp konverteringsgraden på er hemsida med 3 % – och så vidare!

När målen är satta gäller det också att du följer upp dem med feedback. Sätt som rutin att regelbundet mäta hur ni ligger i förhållande till varje mål – och kom med förslag på vad dina medarbetare kan göra för att komma ett steg närmre. Har någon halkat efter med målen? Fråga då varför!

Kanske är det så att personen i fråga bara inte orkat ta tag i det och behöver få en uppmaning. Eller så kanske målet är lite för högt satt – och medarbetaren behöver någon form av kompetensutveckling för att kunna uppnå det. De individuella målen är en bra utgångspunkt kompetensutveckling som är fördelaktig för både företaget och medarbetaren – istället för att skicka personalen på kurser hit och dit.

Är du en hejare på att sätta mål, men mindre handlingskraftig när det kommer till att nå dem? I den här guiden går vi igenom hur effektiv målstyrning kan se ut och hur du sätter smarta mål för din verksamhets framtida tillväxt – och faktiskt når dem! 

Vi hjälper företag
att växa

Molntjänst för tillväxtföretag.
Sätt mål och få rätt saker att hända.

Testa GoalEnvision