VD - Så behåller du din inre drivkraft

Du är din egen chef – vilket innebär att du inte får feedback eller beröm i samma utsträckning som dina medarbetare. Samtidigt är du själv ansvarig för att verksamheten ska utvecklas i rätt riktning och nå uppsatta mål. Inte konstigt att orken och motivationen sviktar med jämna mellanrum! Här är några tips på vad du kan göra för att undvika att tappa drivkraften.

Håll personalen motiverad

Omotiverad personal kan leda till att du som VD får kämpa extra hårt med att inte förlora din egen drivkraft. Dina medarbetare kommer inte automatiskt att ha samma grundläggande driv eller inställning som du har till företaget – vilket inte är så konstigt med tanke på att din relation till verksamheten ser helt annorlunda ut. Om du själv har startat ditt företag är det inte ovanligt att du har fått ta vissa risker för att komma igång. Kanske har du belånat huset, investerat hela sparkontot eller sagt upp dig från ditt trygga heltidsjobb. Oavsett så sitter du i en knepig situation om bolaget skulle gå med förlust – vilket gör att du är extra angelägen om att ni ska nå det där målet om ökad omsättning.

Du är troligtvis mycket passionerad över din företagsidé och beredd att göra allt för att ro hem framgången. Men trots att du vet vart du vill och har en vision för hur du ska ta dig dit, upplever du att organisationen inte riktigt är med dig. Här handlar det ofta om problem i kommunikation eller brist i ledarskapet. Det räcker såklart inte med att bara du ska känna dig motiverad och driven, din personal behöver känna det också. Därför är det viktigt att ni har satt gemensamma mål och jobbar aktivt för att nå dem. Har du gjort allt du kan för att sätta mål som berör och engagerar hela verksamheten?

Fundera över vad dina mål för företaget betyder för samtliga avdelningar i organisationen – så att du kan kommunicera dem vidare, på ett sätt som varje individ kan relatera till. Medarbetarna behöver inte alltid vara med och bestämma över själva målen – men det är en fördel om de presenteras och diskuteras på ett sätt som får alla att förstå hur de påverkar dem personligen. Först där och då har du en chans att väcka motivationen! I det här blogginlägget berättar vi mer om hur du motiverar din personal till att leverera. 

Klappa dig själv på axeln 

Det är inte ovanligt att personer i chefspositioner får mindre cred från sina kollegor. Därför förväntar du dig kanske inte beröm och feedback på samma sätt som dina medarbetare. För att undvika att tappa drivkraften, är det viktigt att du accepterar detta faktum – och samtidigt blir en hejare på att ge dig själv cred när något går vägen!

Hitta sätt att sporra dig själv på. Du kanske kan sätta tydligare personliga mål och följa upp dem steg för steg? Eller använda medarbetarsamtalen till att be om lite extra feedback från din personal? När något går bra är det också viktigt att du belönar dig själv, ifall ingen annan gör det. Se till att fira alla segrar, oavsett hur små!

Om det känns kämpigt kan du också fundera övervarfördu gör detta. Vilka personliga drivkrafter ligger bakom att du har valt att starta företaget och är villig att jobba de där timmarna övertid runt när det behövs? Ta hjälp med att göra en analys av vad det är som driver just dig och hur du kan använda det som en motivationsfaktor när du känner att du börjar tappa drivkraften.

Något som många glömmer bort är att pengar inte är det enda som motiverar människor. Motivation har att göra med de inre drivkrafter som får oss att göra saker. Det handlar om att våra individuella behov blir tillgodosedda. Behoven varierar från person till person och förståelse om dina drivkrafter ger stor nytta i arbetet, såväl som i din personliga utveckling.

På GoalEnvision använder vi oss bland annat av de här frågorna för att identifiera rätt målgrupp. Om du är intresserad av att läsa mer om hur du hittar er perfekta kund – och förmedlar ert budskap till den – kan du ladda ner vår guide “Ledningsgruppens verksamhetsplan 2.0”.  Använd gärna guiden som underlag och komplettera med information som är relevant för just er verksamhet!

Vi hjälper företag
att växa

Molntjänst för tillväxtföretag.
Sätt mål och få rätt saker att hända.

Testa GoalEnvision