5 handfasta framgångstips för dig som VD

1. Definiera den perfekta kunden

Chansen är större att er tjänst eller produkt blir framgångsrik om ni har koll på vilka era potentiella kunder är. Så se till att utvärdera marknaden och hitta er målgrupp. På GoalEnvision pratar vi mycket om att definiera den perfekta kunden – och hur detta ligger till grund för allt ni gör i verksamheten. Tänk dig att den perfekta kunden är den som har störst värde av er produkt. Ni kan definiera den perfekta kunden genom att kartlägga vilka behov, utmaningar och problem personen i fråga kan tänkas ha. Därefter går ni igenom hur er produkt eller tjänst kan bli lösningen på detta.

2. Vässa erbjudandet

När ni har definierat den perfekta kunden är det dags att anpassa ert erbjudande därefter. Allt ni gör, vare sig det handlar om marknadsföring, sälj eller paketering, ska tilltala er specifika målgrupp. Ett vanligt hinder för framgång är att man missar just den här punkten. Istället skjuter man hejvilt på alla kunder man kan tänka sig – vilket leder till att ingen riktigt nappar. Utbilda samtliga avdelningar på företaget kring vem er perfekta kund är och se till att processerna anpassas därefter. Använder er perfekta kund inte Facebook till exempel? Då kanske det är läge att flytta över er digitala närvaro till LinkedIn, eller en annan plattform där målgruppen kan tänkas röra sig.

Att behålla kunder, nya som gamla och små som stora, kan vara en utmaning. Varför förlorar man kunder och hur undviker man det? Vi reder ut några av anledningarna i det här blogginlägget! 

3. Omge dig med kompetenta personer

En förutsättning för att ni ska nå framgång, är såklart att du ser till att rätt kompetens finns i företaget. Fokusera inte bara på den kompetens ni behöver idag – utan kartlägg även utvecklingspotentialen hos din personal. Du kanske till exempel har en säljare med förmåga och driv att avancera till teamleader i framtiden. När du väl har omgett dig med kompetenta personer, gäller det att också våga satsa på kompetensutveckling. I längden tjänar du på att utveckla den personalen du har – istället för att ständigt anställa ny.

4. Lyssna på andras input

Ingen tycker väl egentligen om att ta emot kritik, men det är av största betydelse för att du ska ta dig framåt i ditt företagande. Om du inte får feedback automatiskt av dina medarbetare eller kunder, är det en bra idé att be om den. Våga fråga vad du gör bra och dåligt eller vad de gillar med din produkt eller tjänst, och vad som kan bli bättre. Genom att ta emot andras input, kan du så småningom skapa en handlingsplan för dig själv och din egen utveckling. Du får de verktyg du behöver för att förbättra där det behövs. Gör det till en rutin att be om feedback med jämna mellanrum, så att du hela tiden har insikt i vad du kan göra bättre.

5. Följ upp

Hur mäter du era resultat? För att veta att ni rör er i rätt riktning behöver du noga följa upp verksamhetens utveckling. Det är inte bara ekonomiska resultat som ska följas upp – du behöver även mäta faktorer som kundnöjdhet och kvalitet. Att det går bra ekonomiskt just nu behöver inte betyda att det kommer göra det några månader framåt. Du kan hålla dig informerad om eventuella varningssignaler genom att ständigt säkerställa att alla värden ligger på rätt nivåer. Om det visar sig att kunderna är missnöjda med leveranstiderna, har du möjlighet att rätta till det innan det börjar synas på ekonomin. Du kan till exempel göra detta med hjälp av ett målstyrningssystem som GoalEnvision, där du smidigt kan följa upp verksamhetens mål inom samtliga områden.

Många VD:ar kämpar med att göra sig förstådda bland sina medarbetare. I den här guiden går vi igenom hur du driver igenom ett förslag i ledningsgruppen och tar det vidare till handling – från mål till resultat! 

Vi hjälper företag
att växa

Molntjänst för tillväxtföretag.
Sätt mål och få rätt saker att hända.

Testa GoalEnvision