Så återhämtar ni er efter att ha förlorat en kund

Back to basics

Efter att ni har förlorat en kund kan det vara en bra idé att göra en rejäl kvalitetscheck av företaget – för att hitta orsaken till vart det gick snett och varför. Så att det som orsakade förlusten av en kund idag, inte leder till att ni förlorar fler affärer imorgon.

Hur gör man då en kvalitetscheck? Börja med att gå back to basic och ta en titt på er företagsidé. Hänger alla delar ihop? Det kanske visar sig att ert erbjudande inte tilltalar kunden, att ni har en utdaterad hemsida eller att er säljkår helt enkelt inte gjort sitt jobb. För att få en överblick över hur ni gick tillväga med just den här kunden – och varför affären inte gick hem – är det viktigt att prata med alla inblandade.

Gör en utvärdering med samtliga medarbetare och låt dem komma med input. Vad har fungerat bra och dåligt? Glöm inte heller att fråga kunden vad som hände, för att få deras perspektiv. Ibland kan det vara så att säljaren och kunden har två helt olika historier. Då gäller det att försöka tolka vad som egentligen gick fel. Kanske handlar allt om ett missförstånd och går att rädda med rätt verktyg?

Var det verkligen rätt kund?

Det kan också vara så att ni helt enkelt inte hade fått rätt kund på kroken. Ett vanligt misstag är att man riktar sig mot fel målgrupp – både i sin kommunikation med kunden och i de interna målen ni satt i företaget. Ni kan undvika detta genom att definiera den perfekta kunden, ett begrepp vi jobbar mycket med på GoalEnvision.

I det här blogginlägget kan du läsa mer om hur ni definierar den perfekta kunden. 

Tänk dig att den perfekta kunden är den som har mest värde av er produkt eller tjänst – den som har lättast att göra ett köp. Allt ni gör inom verksamheten, vare sig det rör marknadsföring, ekonomi eller paketering, ska i sin tur rikta sig mot er perfekta kund.

Så sätt er ner och gör en ny analys av er målgrupp. Vad finns det för behov och hur kan ni möta dem? När ni har gjort det kan ni ta fram nya mål utifrån analysen – och komma fram till en mer realistisk handlingsplan. Det kanske visar sig att ni behöver öka er digitala närvaro eller anställa en person som ansvarar för att vidareutbilda säljarna. Tänk proaktivt – vad behöver ni göra nu för att undvika att förlora framtida kunder på grund av samma anledning?

Upplever du att tillväxten i bolaget plötsligt avstannat? Kanske beror det på att ni inte hängt med i utvecklingen, haft dålig koll på efterfrågan eller inte tagit vara på den kompetens ni har.I den här guiden delar vi med oss av våra bästa tips för att få företaget att växa!

Vi hjälper företag
att växa

Molntjänst för tillväxtföretag.
Sätt mål och få rätt saker att hända.

Testa GoalEnvision