Så hittar du dina USP:ar

Så hittar du dina USP:ar

Vad är en USP?

Vi pratar mycket om den perfekta kunden – och processen som leder fram till den berör även ditt företags USP:ar. När du ska identifiera din perfekta kund ska du bland annat ställa frågan “vilka effekter får kunden av att välja just ditt erbjudande?”. Ofta är det just ditt företags USP:ar som är effekterna som får en kund att köpa från dig. Det handlar om dina mest fördelaktiga egenskaper, det du har som konkurrenterna saknar. Vad är det som gör ditt företag konkurrenskraftigt på marknaden? En typisk USP berör ofta faktorer som pris, kvalitet eller service. Det kan till exempel handla om en support som har öppet dygnet runt, på helger eller kvällar. Eller ett par skor gjorda på riktigt bra läder som håller i evigheter.

Identifiera ditt företags USP:ar

Dina USP:ar ska vara hyfsat unika och bör försöka fylla ett behov på marknaden som inte finns i överflöd i nuläget. Det får inte heller vara för enkelt – att påstå att ditt företag är prisvärt eller har bra öppettider är till exempel inte tillräckligt för att stå ut ur mängden. Fundera över vad som är attraktivt för din perfekta kund och vad konkurrenterna saknar. Finns det kanske några egenskaper eller funktioner som ditt företag är ensamma om att ha? Vårt tips är att du sätter dig ner (själv eller tillsammans med dina medarbetare) och gör en lista över tänkbara USP:ar. För att komma igång kan du börja med att ställa några enkla frågor!

Exempel på frågor:

  • Vilka problem eller behov har dina framtida kunder?
  • Vad kan du erbjuda som hjälper dem med just detta?
  • Vad händer om inte kunden agerar på sitt problem eller behov?
  • Vilka effekter får kunden uppleva av ert erbjudande?

Gör dina USP:ar till en del av ert erbjudande

När du har identifierat era USP:ar gäller det att implementera dem i marknadsföringen. Ni måste såklart kommunicera era fördelaktiga egenskaper till kunderna! Som inspiration har vi sammanställt några förslag på erbjudanden.

Exempel på erbjudanden baserade på USP:ar:

  • Marknadens enklaste sätt att sänka elkostnaderna
  • Undvik förseningsavgifter – vi betalar åt dig
  • Vi sparar tid åt dig så du kan ägna dig åt annat
  • Vår service minskar ditt underhåll
  • Ta med hela familjen och spara pengar

När du har identifierat era USP:ar gäller det att implementera dem i marknadsföringen. Ni måste såklart kommunicera era fördelaktiga egenskaper till kunderna! Som inspiration har vi sammanställt några förslag på erbjudanden.

Att veta vem som är er perfekta kund och vad personen i fråga har för utmaningar är av högsta betydelse för såväl tillväxt som kundnöjdhet. I vår guide “Identifiera din perfekta kund med 10 frågor” går vi igenom hur du håller en workshop med dina medarbetare och definierar er perfekta kund! 

Vi hjälper företag
att växa

Molntjänst för tillväxtföretag.
Sätt mål och få rätt saker att hända.

Testa GoalEnvision